Pentru a masca intenția studiului, conducătorii săi au anunțat jumătate din participanți că urmau să primească pe telefonul mobil o întrebare legată de studiu la un moment dat în timpul cinei, astfel încât să-și păstreze dispozitivele pe masă. Ceilalți au fost determinați să creadă că urmau să răspundă la întrebare pe hârtie și au fost rugați să așeze telefoanele departe de ei.

Ulterior, ambele grupuri au răspuns la întrebări legate de utilizarea telefonului și de experiența generală de la cină. Răspunsurile lor au arătat o valoare mică a sentimentelor plăcute printre utilizatorii de telefoane mobile – care doar în virtutea faptului că aveau aparatele pe masă au ajuns să le folosească, în medie, 11% din timpul petrecut la cină.

Efectul pare să transcendă situația în care ne aflăm cu apropiații la masă. Într-un al doilea experiment, cercetătorii au adresat o serie de întrebări unui număr de  100 de persoane de cinci ori pe zi, timp de o săptămână. De fiecare dată, oamenii au fost întrebați despre starea lor emoțională și despre ce făcuseră în ultimele 15 minute. Cei care au folosit telefonul mobil în timp ce purtau o discuție față în față s-a demonstrat că s-au bucurat mai puțin de interacțiune decât cei care au comunicat fără să se lase distrași de smartphone.

Eliminarea unei dependențe de tehnologie poate fi dificilă; chiar și după efectuarea studiului, oamenii de știință care l-au condus declară că încă mai sunt tentați să răspundă mesajelor în timp ce iau masa în oraș cu familia sau prietenii.

Rezultatele cercetării subliniază cât de importantă este deconectarea de la mediul online când ne aflăm în preajma familiei și a prietenilor, spun creatorii studiului.

Ei mai atrag atenția că utilizarea telefonului poate fi contagioasă – oamenii au mai multe șanse să îl folosească atunci când cei din jurul lor fac asta, ceea ce sugerează că poate exista un efect de domino – prin punerea propriului telefon la distanță este posibil să creezi un efect de domino pozitiv”, explică cercetătorii.