Cauciucurile nu sunt totul

8

După ce îşi deszăpezesc maşina, şoferii trebuie să verifice dacă în portbagaj au toate ustensilele care ne pot fi de mare folos pe timp de iarnă.

„Trebuie să avem un bidon de rezervă, cu lichid pentru parbriz. Un set de lanţuri. O lopată, un set de mănuşi, o perie de deszăpezit.

Mă uit un pic şi la anvelope. Dacă anvelopele sunt umflate.”

Saci cu materiale antiderapante, spray-uri pentru dezgheţarea geamurilor şi a încuietorilor de portiere, cabluri pentru remorcare. Indicat este să avem la îndemână şi o lanternă, în eventualitatea unei pene de cauciuc noaptea.

În cazul în care aţi rămas înzăpeziţi trebuie să vă păstraţi calmul şi este indicat să aveţi o lopată al cărei preţ mediu ajunge la 50 de lei. În cazul în care nu aveţi o lopată, recomandat este ca plan de rezervă să aveţi lanţuri pentru cauciucuri al căror preţ mediu ajunge la 100 de lei.

Dacă rămân înzăpeziţi într-o zonă izolată, şoferii trebuie să ia în calcul şi altfel de opţiuni. Prima regulă: rezervorul maşinii trebuie să fie plin în momentul în care pleacă într-o deplasare.

„Trebuie să avem în vedere şi cantitatea de combustibil cu care plecăm la drum. În autoturism să avem o sticlă cu apă, alimente neperisabile pentru a ne asigura hrana şi lichidele necesare supravieţuirii. Sistemul de evacuare a gazelor de eşapament să nu fie blocat sau obturat, este recomandat ca periodic să verificăm ţeava de eşapament. Bateria autoturismului să nu se consume, astfel încât luminile auto să poată funcţiona pentru ca echipele de salvare să poată identifica mai bine autoturimul înzăpezit.”

În total, produsele care nu trebuie să lipsească din autoturismul în sezonul de iarnă costă 350 de lei.