Cât rezistă corpul uman

6

Există o limită a anduranței umane, care odată depășită nu duce la nimic bun. Pentru eforturi depuse pe termen lung, limita de ardere a caloriilor a metabolismului este de 2,5 ori mai mare decât în mod normal. Mai mult de 2,5, iar corpurile noastre ajung să se hrănească cu țesuturi și rezerve de grăsimi proprii.

„Asta definește câmpul a ceea ce este posibil pentru oameni”, a zis antropologul Herman Pontzer. „Există o limită până și la numărul de calorii pe care intestinele noastre îl pot absorbi pe zi”.
„Poți fac treburi foarte intense vreme de câteva zile, dar dacă vrei să reziști mai mult trebuie să dai puțin înapoi”, a zis Pontzer.

Trupul uman poate să facă astfel încât să nu se folosească energie mai rapid decât o poate realimenta. Acest lucru este însă util doar pe termen scurt. Pe termen lung, un asemenea ritm poate duce, în cele din urmă la moarte. Chiar și așa, cercetătorii au spus că această limită de efort poate să fie depășită de anumiți oameni – în special de atleții de elită.