O echipă de geofizicieni europeni a reușit, pentru prima dată, să înregistreze „bolboroseala” misterioasă produsă de Planeta albastră.

Oamenii de știință știu de mult că seismele pot face Pământul să vibreze pentru perioade lungi de timp. Totuși, în 1998 o echipă de cercetători a descoperit că planeta generează constant un semnal vibrațional de joasă frecvență, chiar și în absența cutremurelor. De atunci, s-au formulat diverse teorii și s-au încercat diverse măsurători la suprafața Terrei.

Până acum, s-a mai vorbit despre „cântecul Pământului”, dar într-o altă împrejurare. În 2012, zgomotele scoase de Pământ fuseseră înregistrate din spațiu, de sateliţii NASA, care au identificat o serie de sunete asemănătoare cu nişte ciripituri și fluierături. Este vorba, însă, de altceva. Provin de la centura magnetică a Pământului şi nu pot fi auzite de urechea umană decât captate din spațiu:

Din păcate, este imposibil pentru om să audă acest murmur. Având frecvențe ultrajoase, cuprinse între 2,9 și 4,5 mili-Hz, zgomotul produs este de 10.000 de ori mai jos decât poate percepe urechea umană.

Pământul produce vibrații de 0,029 ori pe secundă, ceea ce înseamnă că la fiecare 30 de secunde Terra produce acest sunet.

Ca să poată asculta cântecul Terrei, cercetătorii au izolat aceste frecvențe, eliminând toate zgomotele parazite: zgomotul valurilor, al cutremurelor de pământ sau sunetele vieții marine.

În ceea ce privește originea acestor sunete, enigma rămâne intactă și tocmai de aceea intrigă. Au fost formulate diverse ipoteze, unele contradictorii: turbulență atmosferică, mișcarea maselor de apă, valurile de suprafață, deplasarea plăcilor tectonice și alte cauze de natură geologică. Cercetătorii nu s-au pus de acord.