BMW, TIR, PECO

4

Cuvântul PECO este, de fapt, o abreviere. Înainte de Revoluție, nu existau OMV, Lukoil sau altele cu care ești obișnuit astăzi.PECO era denumirea folosită pentru stațiile de comercializare a carburanților de pe teritoriul țării. Este o abreviere de la Produse Etilate cu Cifră Octanică.

Termenul TIR a intrat așa în vocabularul nostru, dar el nu se referă tocmai la vehiculul în sine. De fapt, aceasta este o abreviere de la Transport Internațional Rutier.

OK, scris uneori și okay, este un cuvânt din engleză, care înseamnă „bine”, ori „acceptabil”, în funcție de context. Apariția lui nu a fost determinată cu exactitate și sunt mai multe teorii. O teorie susține că OK este abrevierea pentru „oll korect”. Acesta e un termen de jargonapărut în anii 1830. Cuvântul OK a apărut sub forma unei glume în 1839, în ziarulThe Boston Post.

Nu există un consens cu privire la ortografie. Așa că poate fi găsit sub formele „OK”, „O.K.”, „ok”, „okay”, „okee”, „okie”, „kay”, „k” sau „kk”.

ARO, producător de vehicule de teren. Aceasta este și ea o abreviere. Numele companiei era, de fapt, Auto România.

Un alt producător de mașini al cărui nume este o abreviere este Smart. Pentru producția mașinii au colaborat două companii, iar numele mașinii provine chiar de la combinarea denumirilor a două. Prin alăturarea numelui companiei Swatch cu cea a companiei Mercedez-Benz, a rezultat numele Swatch Mercedes ART. Acesta s-a transformat ulterior în binecunoscutul Smart.

BMW nu este o simplă alăturare de litere, ci înseamnă, de fapt, ceva. BMW este acronimul pentru Bayerische Motoren Werke AG, producător german de automobile.