Masina break este, in general, preferata de cei care au copii sau de cei care transporta ocazional ceva mai voluminos cu automobilul, deoarece principalul avantaj al caroseriei break este spatiul portbagajului. O masina break ofera un spatiu de transport similar cu cel oferit de o masina de tip SUV, acest spatiu putandu-se mari odata cu rabatarea spatarului banchetei din spate.

Automobilul break ofera, de multe ori, chiar si de doua ori mai mult spatiu ca o masina sedan, la capitolul portbagaj. Deoarece intr-o masina break se poate transporta atat pe orizontala, cat si pe inaltime, in timp ce o masina sedan poate adaposti in portbagaj numai obiecte care intra in deschiderea portierei. Exista modele de masini break care ofera un spatiu maxim de depozitare in portbagaj chiar si de 1300 de litri, o valoare cu mult peste ce poate oferi cel mai spatios sedan.

Pe langa spatiul de transport, o masina break mai are cateva avantaje. De exemplu, vizibilitatea este mai buna, datorita lunetei verticale, drepte, de cele mai multe ori cu o suprafata vitrata generoasa. Mai mult, de jur imprejur, deoarece este mai multa sticla, chiar daca exista un montant in plus in partea din spate, soferul are o luminozitate mai buna si poate sa se asigure 360 de grade mai usor.

Un alt avantaj al masinilor break este siguranta in caz de impact din spate. Masina break este mai lunga ca una hatchback sau sedan, ceea ce inseamna ca are o suprafata mai mare de deformare in caz de impact. In cazul unui accident frontal sau lateral, masina de tip Station Wagon ofera o siguranta identica cu cea a altor caroserii.

Ultimul avantaj al masinilor break este stabilitatea la viteze mari. Datorita suprafatei portante mari oferita de plafonul lung, masina break se conduce mai bine la viteze mari, avand o forta de apasare mai buna ca o masina hatchback sau sedan.

Ca si dezavantaje mentionam o greutate ceva mai mare, ceea ce duce la un consum de carburant cam cu 5% in plus fata de o masina sedan sau hatchback. Lungimea mare si plafonul lung mai duc si la o stabilitate ceva mai slaba in viraje, acolo unde caroseria break tinde sa aiba un ruliu mai pronuntat.