Utilizatorii au vrut mereu să folosească și mai mult din ce oferă telefonul și astfel au ajuns la diverse modificări software. Pe iOS, cel puțin, turul acesta de forță pare c-a ajuns la final. Poate mai ține un an, poate mai puțin, dar finalul e același.

Ce e jailbreak și cum a ajuns să fie folosit pe iPhone

Termenul de jailbreaking provine, de fapt, dintr-o expresie folosită la sistemele de tip Unix în care device-ul este scos din „pușcărie”, adică îsi pierde restricțiile impuse de sistem.

Jailbreak pe iPhone a început încă de la primul dispozitiv, și anume iPhone 2G în 2007.

Oferă posibilitatea de a instala aplicații, teme sau diferite fișiere care în principiu nu sunt autorizate de Apple, ba chiar interzise pe sistemul de operare. Totodată, puteai debloca telefonul destul de simplu (pe unele modele, pe unele versiuni iOS).

Cât de legal e un jailbreak pe iPhone

Dacă un iPhone cu jailbreak este trimis în garanție, acesta nu este acceptat. Dar poate reveni la setările din fabrică cu ușurință. Firesc, Apple nu e de acord cu această exploatare, dar legal majoritatea țărilor acceptă jailbreak.

iOS 11 nu a primit încă o versiune de jailbreak, iar versiunile mai vechi de iOS încă au numeroase bug-uri (printre care bug-uri la notificări și nu numai). Aceste crash-uri frecvente ale sistemului de operare au determinat scăderea numărului de utilizatori care folosesc jailbreak, deoarece marele avantaj ale acestui sistem de operare este stabilitatea acestuia.

Totodată, Apple a reușit să securizeze mai bine sistemul de operare de pe iPhone, iar numărul de hackeri interesați a scăzut. Până și creatorul Cydia a afirmat  că nu mai recomandă folosirea unui jailbreak pe iOS.

Odată cu numărul de utilizatori în scădere, a scăzut implicit și numărul de dezvoltatori care lucrează la produse pentru telefoane iPhone cu jailbreak.