Noua anvelopa este fabricata dintr-un aliaj metalic special care are memoria formei, compus din nichel si titan. Acest aliaj are o elasticitate ridicata, se poate deforma si apoi revine la forma initiala datorita unei structuri atomice speciale.

“Daca depasesti limita elastica a legaturilor atomice din cadrul metalului acestea se rup, iar obiectul realizat din respectivul metal se deformeaza”.

Roti din aliaje metalice cu memoria formei

Atunci cand Padula si Creager s-au intalnit, cel de-al doilea incerca sa obtina o anvelopa cu plasa metalica de tipul celor folosite pentru roverul selenar din epoca misiunilor Apollo.

Problema cu care se confrunta Creager era ca anvelopele cu plasa metalica folosite pe Luna nu sunt suficient de elastice si rezistente pentru terenul de pe Marte. Santo Padula i-a sugerat colegului sau sa incerce diferite aliaje metalice cu memoria formei.

.Chiar daca o anvelopa dintr-un astfel de aliaj este mai greu de fabricat si implicit este mai scumpa decat o anvelopa obisnuita, investitia s-ar putea dovedi profitabila pentru companiile transportatoare de marfa, fiind exclusa problema consumului crescut de combustibil in cazul in care anvelopele obisnuite, din cauciuc, nu sunt umflate la nivelul optim.

“Daca ne gandim ca problema rotilor insuficient umflate produce pierderi de ordinul catorva mii de dolari pe an pentru o companie de transport, in timp, investitia in astfel de anvelope ar putea sa se dovedeasca rentabila, chiar daca pretul de achizitie va fi mult mai ridicat”, a explicat Padula.