Agitaţie pe piaţa telecom

16

Focus pe TV 

Orange este liderul pieţei locale de telecomunicaţii. Compania oferă servicii de telefonie fixă, telefonie mobilă, internet şi televiziune. Orange a lansat serviciul de televiziune prin satelit în vara anului 2013, iar în 2016 a încheiat un parteneriat cu Telekom. Astfel, de anul trecut Orange oferă servicii de televiziune prin satelit, dar şi prin cablu. La finalul lunii decembrie 2017, serviciul de televiziune prin cablu şi satelit, Orange Home TV, număra 398.000 clienţi, în creştere cu aproape 20% faţă de anul trecut, conform datelor operatorului. Grupul Orange are o prezenţă globală, iar în alte ţări europene precum Polonia oferă energie, iar în Slovacia va lansa în luna august propriul canal TV. Orange Sport va avea sediul la Praga şi va difuza în exclusivitate pentru această ţară meciurile din Liga Campionilor. Până acum, Liga Campionilor a fost difuzată în Slovacia de serviciul public de televiziune RTVS şi de Digi Sport. Din toamnă, aceste canale slovace nu vor mai difuza Liga Campionilor. Gervais Pellissier, CEO adjunct al grupului Orange, declara în 2016 pentru revista Capital că este posibilă lansarea unor canale proprii şi în România. „În primul rând, Orange va investi pentru a sprijini industria de film românească aşa cum facem în Franţa şi Polonia. În al doilea rând vom îmbunătăţi relaţiile cu producătorii de conţinut străin pentru a lansa servicii împreună cu HBO şi Netflix. În ceea ce priveşte conţinutul produs local, dacă vom dori să continuăm strategia TV trebuie să investim. Nu am luat încă o decizie. Am putea lansa unele canale TV. Nu vrem să investim în canale generaliste, de ştiri, ci în canale de divertisment“.

Vodafone, numărul doi pe piaţa locală telecom, nu a avut nicio reacţie atunci când Orange a ales să intre pe segmentul TV, însă decizia a fost luată în cele din urmă la nivel de grup. Vodafone Group a semnat în luna mai un acord pentru preluarea operaţiunilor Liberty Global din România (UPC), Germania, Republica Cehă şi Ungaria, în urma unei tranzacţii cu o valoare totală de 18,4 miliarde de euro. Vodafone nu a preluat şi operaţiunile UPC România de televiziune prin satelit, astfel încât Focus Sat va continua să existe independent pe piaţa locală. Tranzacţia trebuie să fie revizuită şi aprobată de Comisia Europeană, iar Vodafone anticipează că încheierea acesteia va avea loc la jumătatea anului 2019. Compania astfel creată va avea o cotă totală de piaţă de 25% după veniturile totale. Până la efectuarea tranzacţiei, în luna iunie a acestui an, oficialii Vodafone au luat decizia de a încheia un acord cu Telekom România pentru servicii wholesale, pe baza căruia Vodafone va putea lansa servicii de internet fix şi TV, folosind reţeaua de fibră optică a Telekom România din zonele urbane. Acordul va permite Telekom să îşi exploateze mai bine infrastructura fixă. „Acest acord reprezintă un pas înainte în implementarea uneia dintre priorităţile noastre principale, şi anume extinderea către gospodării şi familii. În plus faţă de oferta comercială existentă, clienţii noştri vor beneficia, după implementarea acordului, de pachete convergente, care vor include servicii mobile, servicii fixe în bandă largă şi de televiziune, însoţite de aceeaşi calitate a serviciilor de care se bucură deja în relaţia cu noi“, a declarat Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.

Telekom, numărul trei pe piaţă, oferă servicii fixe, mobile, internet în bandă largă, servicii financiare şi, nu în ultimul rând, televiziune. Compania are 1,47 milioane clienţi abonaţi la serviciile TV pentru toate platformele TV din portofoliu (satelit, IPTV, cablu). Operatorul deţine şi şase canale proprii de televiziune cu profil sportiv. Veniturile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) au scăzut în ultimul trimestru al anului trecut cu 3,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 160,3 milioane euro, în principal din cauza tendinţei de scădere a veniturilor generate de serviciile de voce fixă. Baza totală de clienţi Telekom Romania Mobile (fostul Cosmote) a fost de 4,7 milioane, în scădere cu 11,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Singurul segment care a fost pe creştere pentru Telekom în ultimele trei luni ale anului trecut a fost cel de TV. Astfel, numărul total de clienţi TV a crescut uşor (+0.4%). Operatorul oferă clienţilor săi şi servicii financiare.

RCS&RDS, locul patru pe piaţa telecom, a fost la început un operator de cablu. Compania s-a dezvoltat constant de-a lungul anilor investind în dezvoltarea reţelei. În anul 2008 a lansat serviciile de televiziune, iar în anul 2009 a lansat televiziunea de sport Digi Sport. Trei ani mai târziu se lansa şi postul TV Digi24. Compania a reuşit să câştige 3,4 milioane de clienţi pe segmentul de telefonie mobilă, însă anul acesta a pierdut pentru prima dată clienţi. 9.000 de abonaţi au decis să renunţe la serviciile companiei în primele luni ale anului.  În ţara noastră, RCS&RDS este singurul din cei patru mari operatori telecom care oferă abonaţilor posibilitatea de a opta şi pentru o ofertă de energie prin Digi Energy. La finalul anului trecut, RCS&RDS apărea în raportul ANRE, cu o cotă de piaţă de 1,36% pe segmentul furnizării de energie electrică, însă în prezent cota de piaţă a companiei telecom a scăzut sub 1%.

Pregătiţi de 5G

Toţi cei patru operatori fac pregătiri pentru tehnologia 5G, având în vedere că aceasta va avea cel mai mare impact asupra industriei în următorii cinci ani, conform raportul EY.  Telekom, RCS&RDS şi Orange au făcut deja demonstraţii ale tehnologiei 5G. Compania suedeză Ericsson, unul dintre cei mai mari producători de echipamente, a încheiat deja înţelegeri cu zeci de operatori pentru lansarea reţelelor 5G. „Standardizarea este gata, acum aşteptăm după standardul Stand Alone şi după terminale“, a declarat Dragoş Mircea Rebegea, country manager Ericsson. Oficialul Ericsson a mai declarat că sunt încheiate înţelegeri cu 40 de operatori din lumea întreagă şi trei contracte comerciale. Este vorba de Korea Telekom, Swisscom şi Sprint/T-Mobile. „Până în 2023, 20% din populaţia lumii va avea acoperire 5G. Acesta va avea un impact enorm în ceea ce priveşte experienţa utilizatorilor şi transformarea digitală a industriilor şi oraşelor“.

via: capital.ro