ACTE NECESARE SCHIMBĂRII PERMISULUI AUTO

12

Al doilea pas important este să ai o fișă medicală, pe care o vei obține doar de la o clinică autorizată în urma unor teste. Durează aproximativ trei ore și costul său pleacă de la 125 de lei, dar poate să treacă de 200 de lei în funcție de clinica la care apelezi.

Odată ce ai fișa medicală pentru preschimbare permis, este timpul să plătești taxa de permis. Aceasta costă 68 de lei și poate fi plătită la orice oficiu CEC Bank. Să păstrezi cu grijă chitanța și să ai cartea de identitate când mergi să faci plata. Până în acest moment ai strâns deja câteva acte, deci îți recomandăm să le ții într-un dosar, ca să nu cumva să le pierzi.

Va trebui să faci o copie a cărții de identitate și să ai la tine permisul de conducere care urmează să expire sau a expirat. Permisul pe care vrei să îl schimbi va trebui să îl ai în original. În caz că l-ai rătăcit, va trebui să prezinți dovada pierderii acestuia, respectiv un document care atestă faptul că ai declarat pierderea documentului.

Foarte important este să rețineți că procedura de preschimbare permis în cazul pierderii nu prelungește valabilitatea actului dacă solicitantul nu aduce și un certificat medical în acest sens.

Înainte să mergi la ghișeu, mai trebuie să descarci formularul de solicitare eliberare permis. La fel ca toate actele, acesta trebuie completat și depus personal. Poate fi obținut gratuit de la ghișeu, dar dacă vii cu el imprimat și completat de ‘acasă’ câștigi timp.

Poți face o preschimbare permis cu până la două luni înainte de momentul în care expiră actualul tău permis de conducere. Reține că vei primi amendă dacă vei circula cu un permis expirat și nu vei putea să părăsești țara dacă ești la volan și agentul de control de la graniță constată că ai un permis de conducere care a expirat.

Trebuie să faci un drum la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Desigur, dacă nu locuiți în Capitală, trebuie să mergeți la instituția echivalentă din localitatea de reședință. Însă, dacă aveți un domiciliu în București dar nu v-ați schimbat toate actele, tot puteți să mergeți la DRPCIV pentru preschimbare permis.

Fotografia pentru preschimbare permis se face la ghișeul la care depuneți actele. Rețineți acest aspect, deoarece poza respectivă vă va rămâne pe permisul de conducere până expiră. Fără a lua în calcul coada, aveți de așteptat două ore din momentul în care depuneți actele pentru preschimbare permis până când veți primi noul permis de conducere. Ridicarea se face de la alt ghișeu, dar tot din clădirea instituției respective. Puteți primi noul permis de conducere și prin poștă.

Vestea bună este că site-ul DRPCIV permite programări online pentru preschimbare permis sau înmatricularea unui autovehicul.

Acte pentru preschimbarea permisului de conducere:

-fișa deținătorului permisului de conducere completată prin dactilografiere având aplicată fotografia și semnatura deținătorului la locul prevăzut, iar pe verso se aplică timbrul care a fost eliberat împreună cu fotografiile
-chitanța reprezentând contravaloarea permisului de conducere ( C.E.C., B.C.R., B.R.D. )
-copie permis de conducere
-copie act de identitate
-fișa medicală avizată de policlinica de specialitate numai dacă viza medicală din anexa permisului de conducere lipsește sau este expirată
-permisul de conducere

Acte pentru eliberarea unui permis de conducere nou:

-fișa deținătorului permisului de conducere completată prin dactilografiere având aplicată fotografia și semnatura deținătorului la locul prevăzut, iar pe verso se aplică timbrul care a fost eliberat împreuna cu fotografiile
-chitanța reprezentând contravaloarea permisului de conducere ( C.E.C., B.C.R., B.R.D. )
-copie act de identitate
-cazier judiciar
-fișa medicala avizată de policlinica de specialitate
-azivul psihologic

Acte pentru eliberarea unui permis de conducere în cazul pierderii:

-fișa deținătorului permisului de conducere completată prin dactilografiere având aplicată fotografia și semnatura deținătorului la locul prevăzut, iar pe verso se aplica timbrul care a fost eliberat împreuna cu fotografiile
-chitanța reprezentând contravaloarea permisului de conducere ( C.E.C., B.C.R., B.R.D. )
-declarația de pierdere înregistrată la cea mai apropiată unitate de poliție
-adresa de confirmare a pierderii permisului de conducere de la Monitorul Oficial
-copie act de identitate
-fișa medicală avizată de policlinica de specialitate numai dacă viza medicală din anexa permisului de conducere lipsește sau este expirată.