7 limite

22

Oamenii pot ridica greutati de peste 400 de kilograme

Cel mai puternic ridicator de greutati (haltere) din lume poate ajunge sa ridice pana la 400 de kilograme. Potrivit lui Todd Schroeder, biokinesiologist la Universitatea din California, creierul limiteaza numarul de fibre musculare ce sunt in permanenta activate si astfel contribuie la evitarea provocarii unor rani. De exemplu, Hossein Rezazadeh a ridicat haltere ce cantareau 472 de kilograme.

Oamenii pot ajunge la o inaltime de 2,7 metri

Daca in Romania, remarcat s-a facut Ghita Muresan, cu o inaltime de 2,31 metri din pricina faptului ca sufera de acromegalie, se pare ca recordul nu ii apartine acestuia. De exemplu, Sultan Kosen sufera de aceeasi boala si are 2,45 metri, insa recordul nu a putut fi depasit de Robert Pershing Wadlow, numit si “Uriasul din Illinois” care, din pricina glandei pituitare hiperactive, a atins o inaltime de 2,72 metri.

Capacitatea memoriei oamenilor: 1 million Gigabytes

Capacitatea creierului uman este de 10 ori mai mare decat s-a crezut initial. Avand in vedere ca un creier uman normal detine aproximativ 100 miliarde de neuroni si ca fiecare poate dezvolta intre 1.000 si 10.000 de conexiuni, atunci inseamna 100.000.000.000 x 10.000 = 1.000.000.000.000.000 de conexiuni posibile. Daca fiecare sinapsa poate stoca un bit de informatie, atunci capacitatea totala de stocare a creierului uman este uimitoare, de circa un milion GB, potrivit site-ului mentalio.ro.

Oamenii pot alerga cu o viteza de 10 metri pe secunda

Oamenii pot depasi recordul de 9,5 secunde la sprintul pe distanta de 100 de metri, urmand modelul animalelor care si-au atins deja limitele de viteza, se arata intr-un studiu elaborat de cercetatorii de Universitatea Stanford, Statele Unite ale Americii. Daca rezultatele studiului se dovedesc adevarate, inseamna ca in viitor un atlet va fi capabil sa spulbere recordul mondial de 9,69 de secunde obtinut de jamaicanul Usain Bolt in cadrul Olimpiadei de la Beijing, si sa atinga un timp aflat sub bariera de 9,5 secunde.

Oamenii pot avea 150 de prieteni

In cadrul acestor prieteni nu intra cei de pe Facebook, ci aceia care sunt reali si de care oamenii depind cu adevarat. Numarul de 150 a fost stabilit de britanicul Robin Dunbar, unul dintre autorii studiului care a dus la aceasta concluzie, si ar fi legata de marimea creierului. La aceasta limita fiziologica se adauga imperativul timpului fiindca mentinerea unor adevarate relatii prietenesti necesita timp.

Oamenii pot sta fara sa doarma timp de 11 zile

Exista experimente ce au demonstrat ca pilotii de vanatoare din cadrul Air Force au intrat intr-o stare de delir dupa ce au fost supusi privarii de somn. Tot in urma acestor experimente a reiesit faptul ca o singura noapte de nesomn scade abilitatile de a sofa la fel de mult ca si consumul catorva pahare de vin. Recordul absolut de a ramane treaz apartine lui Randy Gardner, care in anul 1964, la varsta de 17 ani a reusit sa ramana treaz un numar de 264 ore, adica 11 zile.

Cat pot rezista oamenii fara mancare

Lipsa totala a hranei, insa cu o hidratare corespunzatoare poate insemna chiar si 40 de zile de supravietuire. In ceea ce priveste infometarea partiala, insa bine completata de hidratare, durata poate fi extinsa la luni sau chiar ani, cum se intampla de cele mai multe ori in lagarele de concentrare. Au existat cazuri de grevisti ai foamei care au murit dupa 46-73 de zile, dupa cum mentioneaza site-ul descopera.ro. Exista un caz extrem unde un om a reusit sa supravietuiasca fara mancare solida timp de 382 de zile, in contextul in care acesta voia sa slabasca, deoarece cantarea aproximativ 200 de kilograme. Barbatul, pe numele sau Angus Barbieri, dorea sa ajunga la 81 de kilograme, motiv pentru care a tinut aceasta “dieta” drastica fara mancare.